056 68 87 65 | info@vandevoorde.be

Welke voeg kiezen ? Enkele tips

You are here

Niet alleen het type, formaat en kleur van de tegels zijn bepalend voor de uitstraling van een ruimte. Ook de kleur en de breedte van de voegen dragen bij tot het uitzicht van het totale tegelwerk.

Naast deze esthetische functie, hebben voegen ook een erg technische functie in een tegelwerk : ze verhinderen dat er vuil en vocht achter de tegels komt, ze versterken het tegelwerk en vangen spanningen op.
 

Breedte van de voeg

Hoe breder de voeg, hoe meer ze opvalt in het tegelwerk. Brede voegen delen het tegelwerk op waardoor de ruimte visueel kleiner lijkt. Sommige tegels, zoals verouderde tegels met gebroken kanten, vragen een brede voeg. U kunt dan het best kiezen voor een voeg die niet teveel afwijkt van het kleur van de tegel.

Tegenwoordig zijn er veel gerectificeerde tegels op de markt. Dat zijn tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht afgesneden zijn zodat ze allemaal exact dezelfde afmetingen hebben. Deze tegels kunnen geplaatst worden met een smalle voeg, waardoor het tegelwerk egaler en groter lijkt.
 

Kleur van de voeg

Tegenwoordig zijn de meest uiteenlopende kleuren voegsel op de markt te verkrijgen ! Dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Hier volgen enkele tips die u helpen bij uw keuze.

Algemeen kunnen we stellen dat een lichte voeg de indruk wekt het tegelwerk lichter te maken, en een donkere voeg lijkt het tegelwerk donkerder te maken. Een lichte voeg bij een donkere tegel werkt contrasterend. Een voeg in nagenoeg dezelfde kleur als de tegel, maakt het tegelwerk egaler en doet een ruimte rustiger en groter lijken.

In grote ruimtes adviseren we een voeg te gebruiken in ongeveer dezelfde tint als de tegel. Hierdoor komt de nadruk te liggen op het mooie geheel in plaats van op de voeg.

Voor vloertegels raden we witte voegen af want na verloop van tijd worden die vuil. Met cementkleurige voegen of voegen in dezelfde kleur als de tegel speel je op veilig.
Op de wandtegels kunnen witte voegen dan weer wel omdat ze minder kans krijgen om te vervuilen.
 

Bij Vandevoorde NV beschikken we over voegstalen die u helpen bij het maken van de juiste keuze !