056 68 87 65 | info@vandevoorde.be

Keramische tegels

You are here

Het begon allemaal met terracotta-tegels; tegels vervaardigd uit zuivere klei die werden verhit in artisanale ovens. Doordat ze op lage temperatuur werden gebakken, waren ze vrij poreus. Onderhoud met lijnzaadolie was nodig om ze minder poreus te maken, hun kleuren beter te laten uitkomen en het onderhoud te vergemakkelijken.

Om de tegels onderhoudsvriendelijker te krijgen, ging men de terracotta ('gebakken aarde') bedekken met een glazuurlaag. Zo ontstond de geglazuurde tegel; ondoorlaatbaar voor vocht en gemakkelijk te reinigen. Door die glazuurlaag werden ze wel gevoeliger voor krassen en slijtage. Als veelbelopen vloertegel bleken ze na verloop van tijd dus niet zo geschikt, maar als wandtegel bleven ze hun onderhoudsvriendelijke kwaliteiten behouden. Een variatie in kleuren, formaten en nuanceringen maakte hen ideaal om keuken of badkamer een persoonlijke afwerking mee te geven.

Door aan de klei -als voornaamste grondstof- kwarts en andere mineralen toe te voegen en deze op hogere temperaturen (1000 à 1250 °C) te bakken ontstond de moderne keramische tegel. Onder de hitte verglaast de tegel en ontstaat een product met minimale slijtage en maximale levensduur: onderhoudsvriendelijk en slijtvast, goed bestand tegen vlekken, chemicaliën en weersinvloeden als vorst, onbrandbaar. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor alle ruimtes in woningen, publieke gebouwen met intensief gebruik en locaties die een specifieke belasting ondergaan zoals grootkeukens, ziekenhuizen, labo's,... Zelfs voor buitentoepassingen zoals een terras zijn volkeramische tegels geschikt omwille van hun vorstvrije eigenschap.

Er wordt nog een onderscheid gemaakt tussen volkeramische tegels en geëmailleerde keramische tegels, terwijl dit door de doorgedreven innovatieve productietechnieken van de laatste jaren sterk is vervaagd.

Volkeramische tegels hebben op het bovenvlak hetzelfde aspect als doorheen de volledige tegel, men noemt dit ook 'in de massa gekleurd'. De typische gespikkelde tegels 20/20 en 30/30 die vooal in utilitaire ruimtes werden gebruikt zijn daar een typisch voorbeeld van. Tegenwoordig kan men deze kwaliteit ook in hoogwaardige grootformaattegels verkrijgen.

Geëmailleerde keramische tegels (gres cerame émaillé) krijgen in de produktie nog bijkomende mineralen en pigmenten in het bovenvlak geprint waardoor er een oneindige waaier aan kleuraspecten en nuanceringen mogelijk is. Het tijdperk van de digitale printing heeft ervoor gezorgd dat men tegels kan produceren die elk afzonderlijk uniek zijn in uitzicht en inkleuring. Deze techniek laat ook toe om tegels te ontwikkelen die een perfecte imitatie zijn van hout, beton, metaal en natuursteen; perfecte kopieën van marmers, blauwsteen, witsteen en leisteen, compleet met de karakteristieke tekeningen, fossielen, putjes en aders. En dat allemaal met de voordelen van de keramische tegels, namelijk vocht-, vlek-, kras- en chemicaliënbestendig.