056 68 87 65 | info@vandevoorde.be

Kasseien & Platines

You are here

Kasseien zijn natuursteenkeien uit graniet, porfier, blauwsteen of harde zandsteen. Het succes van kasseien schuilt niet alleen in hun typische charme, maar ook in hun uitzonderlijke kwaliteiten en duurzaamheid; stuk voor stuk ontgonnen uit een bijzonder hard gesteente, weinig poreus, vorstvrij, onverslijtbaar en kleurvast. Groene aanslag of vuil krijgen geen kans. De stenen nemen geen vet op en worden alleen maar mooier met de jaren.

Ze bestaan in verschillende soorten en formaten, oud als nieuw, groot als klein, vlak zowel als ruw. Omdat ze worden ontgonnen uit diverse lagen in de steengroeve zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Grotere formaten (vanaf 12/12 cm) noemt men kasseien. Mozaïekkasseien, ook wel "kinderkopjes" genaamd, zijn kleine kasseien met formaten onder de 12/12 cm.

Platines worden gekenmerkt door hun vlakheid. Er bestaan Belgische en Indische platines. De Belgische platines zijn door het gebruik zeer vlak en meestal  qua kleur een mengeling van beige en grijs. Indische platines zijn zeer populair onder de naam Kandla en verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes afhankelijk van de toepassing en in de kleuren grijs, bruin en multicolor (kleurenmengeling).