056 68 87 65 | info@vandevoorde.be

Grastegels

You are here

Grastegels worden vooral gebruikt om een waterdoorlatende verharding en groene zones toegankelijk of berijdbaar voor auto of vrachtverkeer te creëren. Er is keuze tussen de grastegel uit beton of kunststof.

Grasbetontegels of grasdallen zijn betonnen platen (meestal 60 op 40 cm) met openingen waarin gras kan groeien. Zij zijn uitstekend geschikt voor opritten en parkeerplaatsen. De tegels worden opgevuld met teelaarde en met graszaad ingezaaid. De betonnen randen rondom de openingen met gras blijven wel zichtbaar. De opbouw onder de grasdallen bestaat uit een fundering van steenslag en een onderlaag. De onderlaag kan bestaan uit teelaarde en geëxpandeerde kleikorrels of men kan een bestaande laag leemhoudend zand gaan mengen met turf en teelaarde.

Kunstofgrastegels worden vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE). Het gras groeit tussen de honingraatopeningen. Die openingen zijn goed voor 95 % van de oppervlakte, zodat de tegels praktisch onzichtbaar worden.

De grasplaten maken het mogelijk om berijdbare zones te creëren die het aspect van een grasveld hebben. Visueel ziet de voorbijganger slechts gras in perfecte harmonie met de rest van de omgeving. Dankzij de grastegels, zijn de verhuiszones of brandweertoegangen rondom appartementsblokken of woonzones onzichtbaar wanneer zij niet worden gebruikt. De bewoners zullen de voorkeur geven aan groene zones in hun omgeving, in plaats van grote betonnen oppervlaktes. Dezelfde esthetiek wordt ook steeds vaker rond kantoren, kleinhandelspanden, warenhuizen enz. beoogd.

De intensieve bouwwoede van de laatste decennia heeft enorme oppervlaktes, waar water op een natuurlijke wijze in de ondergrond kon terugkeren, doen verdwijnen. Elke weg, parkeerterrein, woning enz. zijn oppervlaktes waar het water verzameld, gekanaliseerd en verwerkt moet worden. Het gebruik van waterdoorlatende systemen zoals grastegels, draagt in grote mate bij tot de handhaving van de natuurlijke evacuatie van regenwater. Elke nieuwe gebetonneerde zone betekent dat het water dat op deze oppervlakte wordt verzameld, zal moeten worden afgevoerd door het gemeentelijk afwateringnetwerk en niet meer in de bodem zal dringen. Om hun netwerken niet te blijven overbelasten, vereisen de gemeenten meer en meer dat een zeker percentage van de oppervlakte van een terrein waterdoorlatend blijft. In bepaalde gemeentes kunt u hiervoor zelfs subsidies aanvragen.

Naast het zelf inzaaien van het gras kunnen de grastegels ook voorbegroeid worden geleverd. De grastegels worden machinaal gevuld met substraat en ingezaaid, vervolgens worden deze platen zorgvuldig bemest, tijdig gemaaid en nauwlettend in het oog gehouden. Wanneer deze, nu groene grastegels, volledig volgroeid en doorworteld zijn, worden ze terug opgeladen en vervolgens tot bij de klant gebracht. Daardoor krijgt uw grasveld onmiddellijk een afgewerkt groen resultaat.